...

Kuruluş Amacı

Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi, Deniz Hukukundaki güncel gelişmeleri takip ederek uygulamada görülen sorunları irdelemek ve bunlara çözüm önerileri getirmek özellikle deniz hukukunun uluslararası özelliğini dikkate alarak Türk deniz hukukunun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 27.06.2018 tarihli toplantısında uygun bulunarak, 5.11.2018 tarihinde kurulmuştur. Piri Reis Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği 05.11.2018 tarih ve 30576 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Merkezin temel amaçları arasında, ayrıca, ilgili uluslararası kuruluşların faaliyetlerini yakından takip etmek, Türk ve yabancı yargı kararlarını incelemek ve değerlendirmek, denizcilik teknolojisindeki gelişmelere hukuki destek sağlamak,  deniz kamu ve özel hukuku alanlarında bilimsel araştırmalar yapmak, bu alanlarda uzman personel yetiştirilmesini sağlamak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yaparak bu amaçla bilimsel çalışmalar yapmak, ulusal ve uluslararası seminerler, konferanslar, sempozyumlar düzenlemek; kitap, dergi ve benzeri yazılı ve aynı zamanda dijital ortamda yayınlar yapmak da bulunmaktadır.

Merkezin temel faaliyet alanları;

  • Deniz hukuku ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmak.
  • Türk ve yabancı yargı kararlarını incelemek, değerlendirmek, deniz hukukundaki gelişmeleri takip etmek, uygulamada görülen sorunları irdelemek, bunlara çözüm önerileri getirmek.
  • Deniz hukuku alanında hizmet sunan araştırmacıları özendirmeye yönelik çalışmalar yapmak.
  • Yurt içi ve yurt dışındaki üniversite, enstitü, merkez ve ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak.
  • Deniz hukuku ile ilgili bilimsel yayınları derleyerek bir uzmanlık kütüphanesi kurmak.
  • Deniz hukuku ile ilgili ulusal ve uluslararası seminer, sempozyum, konferans, çalıştay ve benzeri toplantılar düzenlemek, deniz hukuku alanında araştırma yapmak isteyen ilgilileri desteklemek.
  • Denizcilikle ilgili kamu kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere danışmanlık hizmeti sağlamak.
  • Deniz hukuku ile ilgili diğer konularda gerçek ve tüzel kişilere danışmanlık hizmeti vermektir.

Bu temel amaçlar gerçekleştirilmesine yönelik olarak, Hukuk Fakültesi ve diğer paydaşlarla birlikte olmak üzere, 2021 yılında bir uluslararası olmak üzere 2 sempozyum ve 2022 yılında 8 adet seminer, 2023 yılında 4 adet ulusal sempozyum ve etkinlik, 2024 yılında ise biri uluslararası olmak üzere 2 adet sempozyum düzenlenmiştir. Yine bu kapsamda, diğer paydaşlarla birlikte, 3 adet kitabın basımı gerçekleştirilmiştir.